miercuri, 13 februarie 2008

OMS: Până în 2030, peste 8 milioane de persoane vor muri anual din cauza tutunului


Tutunul ar putea ucide un miliard de persoane în acest secol. Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrage atenţia că până în 2030 peste opt milioane de oameni vor muri anual în cazul în care guvernele şi societatea civilă nu vor lua măsuri de combatere a consumului de tutun.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a propus o serie de strategii pentru a-i ajuta pe oameni să renunţe la fumat. Printre acestea se numără avertizările privind riscurile fumatului, interzicerea reclamelor la tutun şi creşterea taxelor pentru aceste produse.
Studiul Organizaţiei mai arată că în secolul al XX-lea, peste o sută de milioane de decese au fost cauzate de tutun.
Sursa: Realitatea TV
Barometrul rural 2007: O treime din ţăranii români cred că starea lor de sănătate este proastă


Aproximativ o treime dintre locuitorii satelor româneşti spun că suferă de diferite boli. Barometrul rural pentru 2007, comandat de Agenţia pentru Strategii Guvernamentale arată că aproape două tremi dintre ţăranii români au mers cel puţin o dată la medicul de familie în ultimul an, însă doar 25,1% dintre ei locuiesc în aceeaşi comună cu medicul. 29,7% dintre locuitorii satelor româneşti consideră că au o stare de sănătate destul de proastă, 8,9 procente - foarte proastă, în timp ce mai mult de jumătate sunt de părere că nu au probleme de sănătate.Cei mai mulţi români de la sate sunt înscrişi pe lista unui medic de familie, dar în 2007 numai două treimi dintre ei au mers cel puţin o dată la un control la medicul de familie. De asemenea, doar 25% din locuitorii satelor româneşti au domiciliul în aceeaşi comună cu medicul de familie.Ţăranii români nu dau mare importanţă sănătăţii. O treime dintre respondenţi au mers ultima dată la un control de sănătate de rutină cu mai mult de cinci ani în urmă.În schimb, peste trei sferturi dintre cei care au răspuns chestionarului au auzit de programul de evaluare a stării de sănătate a populaţiei, aproape jumătate dintre respondenţi au primit în ultimele şase luni cuponul de analize gratuite, însă doar două treimi dintre ei afirmă că au fost la medic pentru realizarea anlizelor.Studiul a fost realizat în perioada noiembrie - decembrie 2007, pe un eşantion de 1.511 persoane de 18 ani şi peste. Marja de eroare este de 2,52%.
Ministerul Sănătăţii va controla desfăşurarea programului de tratament al bolnavilor de cancer

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au început mai multe controale privind desfăşurarea programului de tratament al bolnavilor de cancer. Verificările vor urmări în principal modul în care au fost utilizate fondurile alocate acestui program. Numărul de bolnavi de cancer înregistraţi în România la sfârşitul anului 2005 depăşea 350.000, din care 4.000 erau copii sub 14 ani. Ministrul Sănătăţii a anunţat controale şi la depozitele farmaceutice. Eugen Nicolăescu vrea să demonstreze că nu există o criză a medicamentelor, aşa cum au anunţat la începutul anului importatorii şi distribuitorii, care au cerut şi o majorare a preţurilor. Ministrul Sănătăţii a adăugat că vor fi controlate şi in toate farmaciile din cadrul unităţilor medicale şi 20% dintre cele cu circuit deschis, acestea din urmă fiind alese prin sondaj.
Sursa: Realitatea TV
În fiecare an, în România apar, în medie, 55.000 de cazuri de cancer.

Numărul cazurilor de cancer în rândul românilor creşte îngrijorător. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii susţin că, în medie, în fiecare an apar peste 55.000 de noi cazuri. Dintre acestea, aproximativ 160 sunt diagnosticate la pacienţi cu vârste sub 14 ani. Cancerul gastric, cel colo-rectal, pulmonar şi uterin fac cele mai multe victime. Ultima statistică a Ministerului Sănătăţii arată că la sfârşitul anului 2005 în România erau înregistraţi 355.000 de bolnavi de cancer, dintre care aproape 4.500 erau copii cu vârste de până la 14 ani.12% dintre decesele înregistrate la nivel mondial sunt provocate de cancer.
Sursa:Realitatea tv